با همکاری مشترک دانشگاه پیام نور و انجمن جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مسئول هسته پژوهشی آموزش برای توسعه پایدار محیط زیستی دانشگاه شهید بهشتی

2 پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی

3 پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی

4 دانشیار پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی

5 عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی علمی کاربردی جهاد کشاورزی

چکیده

این مطالعه با هدف ارزشیابی سطح سواد کشاورزی پایدار کارشناسان (دانش، نگرش، حساسیت و نگرانی) و ارزیابی اثرات متغیرهای اقتصادی- اجتماعی (جنسیت، سطح سواد، تجربه و منبع اطلاعاتی) بر آن انجام شد. 180 نفر از کارشناسان کشاورزی در استان تهران و البرز با استفاده از پرسشنامه‌ای شامل چهار بخش: دانش (17 گزینه)، نگرش (10 گزینه)، حساسیت (18 گزینه) و نگرانی (19 گزینه) مورد پرسش قرار گرفتند. این کارشناسان، سابقه شرکت در دوره‌های آموزشی کشاورزی پایدار را داشتند. تحلیل داده‌ها نشان داد که کارشناسان، نگرش، حساسیت و نگرانی بالایی نسبت به پایداری کشاورزی داشتند، درحالی‌که سطح دانش کشاورزی پایداری، متوسطی داشتند. به منظور بررسی اثرات متغیرهای اجتماعی- اقتصادی بر سطح سواد، شش آزمون تحلیل فاکتوریل یک‌طرفه انجام شد. نتایج نشان داد که جنسیت بر میزان نگرانی نسبت به پایداری کشاورزی و سطح سواد و تجربه کاری نیز بر دانش و نگرانی نسبت به پایداری کشاورزی، اثر معنی‌داری دارند. نتایج همچنین نشان داد که کارگاه‌های آموزشی و رسانه‌ها، اثرات معنی‌داری بر سطح سواد کشاورزی پایدار کارشناسان داشتند. بر اساس این نتایج، چارچوبی برای برنامه­ریزی باهدف توسعه سواد کشاورزی پایدار پیشنهاد شد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Assessing the Status of Literacy of Sustainable Agriculture among Agricultural Experts: A Case Study of Tehran and Alborz Provinces

نویسندگان [English]

  • H. Veisi 1
  • Sh. Ghorbani 2
  • Sh. Askarifard 3
  • H. Liaghati 4
  • P. Falsafi 5

1 Research Centre of Education for Environmentally Sustainable Development, , Shahid Beheshti University

2 Institute of Environmental Sciences, Shahid Beheshti University

3 Institute of Environmental Sciences, Shahid Beheshti University

4 Associate Professor of Institute of Environmental Sciences, Shahid Beheshti University

5 Education on Applied Science of Jihad for Agriculture

چکیده [English]

The purpose of this study is to evaluate experts’ sustainable agricultural literacy (knowledge, attitude, sensitivity and concern) level and to assess effects of socio-economic variables (gender, educational level, experience and information source on their sustainable agricultural literacy level. A total of 180 agricultural experts in Tehran and Alborz provinces are questioned by using of a questionnaire which includes four parts; knowledge (17 items), attitude (10 items), sensitivity (18 items), concern (19 items). Experts had participated in courses of sustainable agriculture. Data analysis showed that experts had positive attitude and high degrees of concern and sensitivity toward sustainability of agriculture; however they had low to moderate levels of sustainable agricultural knowledge. In order to evaluate the role of socio-economic variables on experts’ sustainable agricultural level, six separate one-way MANOVAs were conducted. The results revealed that; a) there is significant effect of gender on experts’ sustainable agricultural literacy regarding to concern, b) there is a significant effect of educational level and work experience on experts’ sustainable agricultural literacy regarding to knowledge and concern; and c) there is a significant effect of information sources e.g. workshops and media about sustainability of agriculture on experts’ sustainable agricultural literacy. Finally, based on these results, planning aiming to promote the literacy of sustainable agriculture was proposed.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Sustainable agricultural literacy
  • Knowledge
  • Attitude
  • sensitivity
  • concern
Allahyari, M. S., Mohammadzadeh, M., & Nastis, S. A. (2016). Agricultural experts’ attitude towards precision agriculture: Evidence from Gilan Agricultural Organization, Northern Iran. Information Processing in Agriculture, 3(3), 183-189.[In Persian]
 
Bakhtiyari, Z., Yazdanpanah, M., Forouzani, M., & Kazemi, N. (2017). Intention of agricultural professionals toward biofuels in Iran: Implications for energy security, society, and policy. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 69, 341-349.
 
Bartlett J.E., Kotrlik J.W., & Higgins C.C., (2001). Organizational research: determining appropriatesample size in survey research obtained, Information Technology, Learning, and PerformanceJournal, 19(1), 43-50.
 
Bohlen, J. House G. (2009). Sustaikable agroecosystem management, Translated by: Vaissi H. Sabahi H. Mahmoodi H. Khoshbakht K, Shahid beheshti university publishers.
 
Clio Arthur Edwards (2008). Sustainable agriculture, (Translation: Awaz Kouchaki), Mashhad publishers.
 
Carreón, J. R. René, J. J. Niels, F. & Rob, V. H. (2011). A Knowledge Approach toSustainable Agriculture. Retrieved from http://www.springer.com/978-94-007-0889-1.
 
Fritjof C. (1995).The Web of Life, Harper Collins.
Heppner, P. P. & Petersen, C. H. (1982). The development and implications of a personal problem solving inventory. Journal of Counseling Psychology, 29(1), 66-75. doi: 10.1037/0022-0167.29.1.66.
 
Hollweg, K. S. Taylor, J. R. Bybee, R. W. Marcinkowski, T. J. McBeth, W. C.&Zoido, P. (2011). Developing a framework for assessing environmental literacy. Washington.
 
Hungerford and Volk, (1990). Changing Learner Behavior through Environmental Education http://dx.doi.org/10.1080/00958964.1990.10753743.
 
Liaghati, H., Veisi, H, Hematyar, H. & Ahmadzadeh F. (2008). Assessing the Student's Attitudes towards Sustainable Agriculture. American-Eurasian Journal of Agricultural & Environmental Sciences, 3 (2), 227-23.
 
 Martin, J. (1991). A Definition and The Concepts Of Agricultural Literacy. "Journal of Agricultural Education, 32 (2), 49-57.
 
Mirovitskaya, N. &Ascher, W. (2001). Guide to sustainable development and environmental policy. Durham, NC: Duke University Press.
 
Murray,P.E.,Brown,N.,&Murray,S.(2013).Deconstructing sustainability literacy: The cornerstone of education for sustainability? The role of values. The International Journal of Environmental, Cultural, Economic ,and Social Sustainability,2(7),83–92.
 
Orrd. W (1992). Ecological Literacy: Education and the Transition to a Postmodern World. S.U.N.Y. Press, NY.
 
Adough. Vaninee H. Veisi, H. Falsafi P. Liaghati, H. (2016). The Status of Literacy of Sustainable Agriculture in Iran: A Systematic Review, Applied Environmental Education & Communication, 15(2), 1-21.
 
Sterling, S. (2002) Sustainable Education: Re-visioning Learning and Change, Green Books, Bristol.
 
Varisli, T. (2009). Evaluating eighth grade students’ environmental literacy: The role of socio-demographic variables, (Doctoral dissertation, Middlw east technical university.
 
Veisi. H. Hematyar, H. and Azarkerda, H. (2008). Exploring the Relationship between Students Knowledge and perceptions towards sustainable agriculture. Environmental Sciences. 5(2), 39-50.[In Persian].
 
Veisi, H. (2012). Exploring the determinats of adoption behavior of chean technologies in agriculture: acase of integrated pest management. Asian Journal if Technology Innovation,20(1), 67-82.
 
Veisi H. & Zarandian A. (2012). Evaluation of citizen awareness and knowledge about environment: case study of trades people and managers of District 12 of Tehran Municipality). Quarterly Journal environmental education and sustainable development,1(1),35-42.